Apa épít

Az alkotói munka egy kínkeserves folyamat és rengeteg szeméttel jár

Tökösek a ledjeid

Idén elérkeztünk a harmadik Arduinoval megtámogatott Halloween tökhöz. Minden évben igyekszünk valami újat csempészni a koncepcióba. Az első még csak világított és hangot játszott le, a másodiknak már mozogtak a szemei. Idén lecseréltük a szervó motorokat 2 db, 8x8-as mátrix ledre. Gyakorlatilag filléres tétel, darabja 1000 forint környékén beszerezhető.

00-matrix-tok.jpg

Az ötlet az alábbi videóból jött sőt, a videó leírásában megtalálható a teljes kapcsolási rajz és forráskód is. Kiváló kiindulási alap, ha valaki szeretné megépíteni.

Mátrix led vezérléshez kiváló kiindulási alap

Első lépés természetesen mindig a hardver összerakása, a szoftver megírása és persze jó sok tesztelés, hogy lehetőleg majd minden úgy működjön ahogy szeretnénk. Nyilvánvalóan rögtön jöttek is a problémák, valahogy csak nem akart menni egyszerre a ledek vezérlése és a zenelejátszás, pedig a ledek egyik előnye a szervó motorokkal szemben pont az, hogy elég egy darab időzítő. Tanulva a tavalyi szenvedésekből, ők is kaptak külön áramforrást és láss csodát, hirtelen működni kezdett minden. :)

Gyors teszt

A zenei repertoár összeállítása és megfelelő formátumúra konvertálása után természetesen illik újra tesztelni mindent. Már csak azért is, mert bármennyire is igyekeztem figyelni, természetesen becsúszott egy apró baki és az egyik hangfájlt rossz paraméterekkel alakítottam át. Néztem is nagyokat, miért lassul be az egész rendszer mikor ahhoz az ominózus zenéhez ér a listában.

Tesztelés az egyik éles hangfájllal

Tavaly nagyon egyszerű formára törekedtünk, idén arra a koncepcióra építve szerettünk volna egy kicsit összetettebb dolgot alkotni. Az orr és a szemek formái, méretei nyilván adottak voltak, ezért a szájnál próbáltuk egy kicsit kreatívabbak lenni. Az előző évben spárgát használtunk hajnak, idén ezt fonalra cseréltük amit kékre festettünk.

10-faragas.jpg

Készül váz

A külső rész kialakítása gyakorlatilag nem jelentett kihívást, ellenben a belső résszel, ugyanis a ledeknek minél jobban fel kellett feküdniük a kemény héjra. Emiatt belül alaposan le kellett faragni a húsából, minél jobban elvékonyítani. Sajnos az egyik szeménél ez annyira jól sikerült, hogy meg is sérült kicsit a burkolat. :/

A fogaknál alkalmazott hámozós technikát most alkalmaztuk először. Bevallom, ettől a résztől tartottam a legjobban, pedig valójában egyáltalán nem olyan vészes. Rendes szerszám azért nem árt hozzá. :) Mindenesetre tényleg nem gondoltam volna, hogy a ledek befaragása fogja jelenteni a legkomolyabb kihívást. 

20-kifaragva.jpg

Kisebb sérülést szenvedett a burkolat a bal szem körül

Gondolkodtunk, hogyan lehetne megoldani a sérült részt. Tűzés, varrás sajnos nem igazán működött. Végül az az ötletünk támadt, hogy elég lenne valahogy leszorítani a kis kiálló darabkát. Mi más lenne erre a legalkalmasabb mint egy kapocs drótból hajtogatott szemüvegkeret?

Orrnak egy-az egyben megkapta tavalyról a mozgásérzékelőt, kiegészítve egy kis piercinggel.

30-osszerakva.jpg

Összerakva, bedrótozva

Ideje volt teljesen összerakni az elektronikát és következhetett is a főpróba. Minden évben megfogadom, hogy az agyonszigszalagozott sufni megoldás helyett végre csinálok egy rendes dobozt a vezérlésnek de persze valahogy mindig elmarad. Mondjuk az is igaz, hogy ami működik, azt jobb nem piszkálni. :)

Világít, zenél, pont ahogy terveztük

Végezetül felkerült a hajkorona. A tavalyi madzagos megoldáshoz képest a fonalasat sokkal könnyebben lehetett festeni, formázni.

40-kesz.jpg

Kis fazonigazítás a fodrásztól és el is készült a mű

Végezetül pedig néhány videó a végleges állapotról, működés közben.

Bármit is építünk, mikor a legvégén összeáll valami - minden hibájával együtt -, az mindig nagyon jó érzés. Természetesen mindig lehet szebbet, jobbat, érdekesebbet csinálni - természetesen törekszünk is rá - de egy ponton minden projektet lezártnak kell tekinteni. Mi ezt idén itt zártuk le. Rengeteget dolgoztunk vele, igazi közös munka eredménye, mindenkinek jutott bőven feladat.

Néhány szükségmegoldás ellenére úgy gondolom, egész vállalható lett a végeredmény bár őszintén szólva, az előző évben szerintem valahogy jobb lett az összkép.

Mindenesetre van már konkrét ötletünk a következő évre, csak idő és energia kell a megvalósításhoz... Meg persze némi tőke... :D

Ha tetszik amiket készítünk, megköszönöm, ha dobsz egy like-ot a facebook oldalunkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://apaepit.blog.hu/api/trackback/id/tr5018242457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Apa épít

Gyerekkorom óta szerettem alkotni. A fiam születése után tértem vissza ismét a hobbimhoz. A blogon azokat a munkáimat szeretném bemutatni, melyeket kifejezetten a fiam kedvéért készítettem.

Friss topikok

HTML doboz

A sablonhoz felhasznált képeket a Freepik-ről töltöttem le.

Image by upklyak on Freepik

Image by Freepik

süti beállítások módosítása