Apa épít

Az alkotói munka egy kínkeserves folyamat és rengeteg szeméttel jár

Tökös szem

A Halálcsillag után nem volt megállás, emelni kellett a tétet, így megpróbáltunk összerakni egy nagyon egyszerű kis szemmozgató mechanikát a 2022-es iskolai tökfaragó versenyre.

00-tokos-szem-borito.jpg

A szemgolyókhoz pingponglabdákat használtunk, a festést filcekkel oldottuk meg. Hogy biztosan jól tudjon majd mozogni, a köré készült kis csövet 3d nyomtatóval készítettem el. A labdát egy kis fém tengely tartja a helyén, a hátuljába pedig fapálcát tettünk, ami kilóg a cső szerkezetből. Ennek a végére erősítettük a szervó motorokat. A szemgolyók festéséhez filceket használtunk.

10-szemek.jpg

Az Arduino kezdő szettjeimben volt is két szervó motor, így költeni sem kellett (na persze) nagyon a projektre. Gondolom mondanom sem kell, hogy azért belefutottunk pár akadályba. Említettem már, hogy az alkotói munka egy kínkeserves folyamat?

Az eredeti terv az lett volna, hogy amíg zenél a tök, mozogni fognak a szemek is. Sajnos ezt egy Arduino Uno panellel amit mi is használunk, nem lehetett kivitelezni. Nagyon röviden: Ebben a panelben 1 db időzítő van, a szervó motorok vezérléséhez és zenelejátszáshoz pedig kettő kellett volna. Szóval ezt elengedtem, így zenelejátszás előtt és után mozgattuk csak a szemeket.

További szenvedés: Ha közvetlenül az Arduino panelről kapott áramot mindkét motor, akkor nem igazán működött semmi. Szerencsére ezt meg viszonylag könnyen meg lehetett oldani, külön áramforrást kaptak a motorok és máris új lendületet kapott a projekt. Sokszor egyébként nem maga a megoldás kivitelezése viszi el az időt, hanem amíg az ember rájön, hogy pontosan mi is a probléma. Az az út tele van álmatlan, átzokogott éjszakákkal.

Még egy kis szenvedés: Igen, miért is lett volna jó elsőre a két szervó motor, ugye? De ha már az egyiket cserélni kellett akkor nyilván mindkettő helyére szereztem másikat. Mellesleg használtat de ebből egy darab használt is többe került mint két új az eredetiből. :D A lenti videón egy újabb ok, hogy miért kapjanak a motorok külön áramforrást. Az eredeti, kis kék szervó még közvetlenül az Arduino panelre volt kötve és a jelenlegi hanglejátszó megoldásba jól hallhatóan bezavart.

A piros az új, jó minőségű, a kék a gyári szervó

Az új motorokat beépítve kezdtek lassan, de biztosan összeállni a dolgok. Mozgott aminek mozognia kellett és szólt aminek szólnia kellett.

Szenvedés utáni haladás

A mechanika összeszerelése volt az utolsó nagyobb falat de kiválóan működött. Sajnos az új szervók nem fordultak akkorát mint amekkorát szerettem volna de így is elég látványos lett a dolog szerintem.

Szem mechanika főpróba, először nyilván csak fél szemmel ;)

A sikeren felbuzdulva :)

Minden összeállt

Következhetett maga a faragás, amibe így utólag belegondolva, nem is fektettünk annyi energiát. A Halálcsillagnál legalábbis biztosan kevesebbet de itt nem is feltétlenül egy bonyolult forma kialakítása volt a cél. A szájat kifejezetten egyszerűre készítettük. Kellett még két szemgödör meg egy orrlyuk, amibe a PIR szenzort helyeztük. Hogy egy kicsit feldobjuk azért az egyszerű formát, a belsejét bekentük egy kis lila ételfestékkel és kapott egy kis sebhelyet is. :)

20-tok-vaz.jpg

Megskalpolva, kibelezve, kifaragva

A tökfödőre fúrtunk pár lyukat és zöldre festett spárgából készítettünk neki egy kis hajat is. Elkezdődött a kábelezés is, a hangszóró ezúttal az alkotás hátuljára került.

30-kabelezes.jpg

Nem szúrja a szemed valami?

A szemek behelyezésénél azért kicsit izgultam de szerencsére minden flottul ment. Hogy biztosan ne essenek ki, belül megtámasztgattam a mechanikákat hurkapálcákkal.

40-szemek.jpg

Mit nézel?

Végül jöhetett a PIR szenzor, akarom mondani az orr behelyezése.

50-orr-pir-szing.jpg

OrrPIRcing

És íme, a kész mű:

60-final01.jpg

Kevesebb fénynél meglepően jópofán nézetek ki magának az Arduino panelnek a fényei is, hozzáadtak az élményhez.

70-final02.jpg

Az Arduino fényei nem várt módon dobtak az összképen

A végére pedig pár videó a késztermékről. Nem kevés szívás árán állt össze a dolog, de összeállt, és ez a lényeg. :)

Amikor végre minden működik :)

Sejtelmes fények

Iskolai tök a természetes környezetében

Fenti videóhoz kis infó. Mikor egy elsős, maximum másodikos srác meglátta, hogy mozognak a szemei, felkiáltott:

Hát ez a tök él!

A bejegyzés trackback címe:

https://apaepit.blog.hu/api/trackback/id/tr2518059152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Apa épít

Gyerekkorom óta szerettem alkotni. A fiam születése után tértem vissza ismét a hobbimhoz. A blogon azokat a munkáimat szeretném bemutatni, melyeket kifejezetten a fiam kedvéért készítettem.

Friss topikok

HTML doboz

A sablonhoz felhasznált képeket a Freepik-ről töltöttem le.

Image by upklyak on Freepik

Image by Freepik

süti beállítások módosítása