Apa épít

Az alkotói munka egy kínkeserves folyamat és rengeteg szeméttel jár

Egy kis kockulás

2020-ban, a nagy Covid lezárás előtt két farsangon is részt vehetett a fiam. Az elsőre még nem állt teljesen készen a fénykard és a jelmez többi része, így rögtönöztünk valami egyszerűbbet.

Kitaláltam, hogy megcsinálom neki Minecraft-ból a Steve nevű karakter fejét. Kék farmer akad itthon bőven, veszünk hozzá kék pólót és gyártunk egy kardot. Előre leszögezem, nem lett épp autentikus a végeredmény. :D

Bevallom, a párhuzamosan futó fénykard projekt mellett ebbe nem állt szándékomban túl sok energiát fektetni. A papírboltban ahol vásárolni szoktam, kaptam egy teljesen kész kis dobozt ami pont elegendő nagyságúnak bizonyult a fejhez. Mondjuk nem éppen kocka alakú volt, de hát gondoltam, jól van az úgy... Hallgathattam is, hogy Steve feje nem téglatest, hanem kocka. :D

Vettem többféle színű kartont a burkoláshoz, némi ragasztót és nekiláttam.

10-dobozfej.jpg

Tudom, tudom, a Minecraft-ban minden kocka, nem pedig tégla

Nem is lett annyira vészes, bár nem a legszebb karton munkáim között tartom számon. Vegyesen próbálkoztam technokollal és ragacspisztollyal, utóbbit sajnos több helyen sikerült túladagolni, az alábbi képen látszik is sajnos a hajánál.

A szemeket szikével vagdostam ki. Ollóval ilyen anyagban leginkább csak roncsolni lehet, vágni nem nagyon.

20-dobozfej.jpg

Ennél azért vannak szebb karton alkotásaim is :)

Meg kellett még valahogy oldani azt is, hogy az egész építmény stabilan álljon majd a gyerkőc fején. Kitaláltam, hogy gyártok egy kis koronát ami szépen illeszkedik a fejre, majd ezt rögzítem magához a dobozhoz. Teljesen jól működött a megoldás, későbbi munkáknál is ezt a módszert használtam.

Az áll alá tervezett kalapgumi tulajdonképpen teljesen feleslegessé is vált.

25_korona.jpg

A korona kiváló megoldás

Minecraft rajongók lehetőleg ne kövezzenek meg, de a karddal se fog kijönni a matek. :D

Leginkább az volt a bajom az eredeti karddal, hogy valahogy túl rövidnek, zömöknek éreztem, ezért egy kicsit hosszabbra terveztem a pengét. Először is eldöntöttük, hogy gyémántkardot fogunk csinálni, ennek a színéhez próbáltam összevásárolni a kartonokat. Hellyel-közzel szerintem sikerült is. Kellett még neki valami merevítés, belső váz amelyhez a lakás nyílászáróinak cseréje során megmaradt polisztirol lapot használtam fel.

Először is felrajzoltam rá a sablont majd szikével elkezdtem kiszabni. Ha van valami igazán sok szemetet termel, akkor az a polisztirol farigcsálás. Napokkal később is szedegettem össze darabkákat a lakásban.

Kiderült az is, hogy nem lesz annyira egyszerű felragasztani rá a kartont, ugyanis a technokol például megeszi ezt az anyagot. Vízbázisú ragasztót ajánlott mindenki, az viszont tetűlassan száradt. Egy éjszaka alatt egy oldalt lehetett megcsinálni és bizony folyamatosan préselni kellett. Kezdetben le akartam fedni színes kartonnal a penge élét is de rögtön tudtam, hogy ezt el kell engednem.

30-kard-alapok.jpg

 A színes kartont vízbázisú ragasztóval rögzítettem

Hiába áll minden pici kis négyzetekből, gyakorlatilag csak a közepére és a markolatára kellett egyenként ragasztgatni. A második réteg is kivágható volt egy darabban, csak a megfelelő sablon kellett hozzá. Itt már szerencsére kartont kellett ragasztani kartonhoz, ezért ismét előkerülhetett a jól bevált technokol.

40-kard-majdnem-kesz.jpg

Felkerült a második réteg, a markolaton viszont nem lehet megúszni a négyzeteket

És íme, az igazi babramunka. Pontosan méretre vágni a penge belsejéhez szükséges karton négyzeteket és ezeket minél pontosabban felragasztgatni az alatta lévő rétegre. Így is majdnem befontam a szemöldökömet, mire végeztem, nem is tudom, mi lett volna ha az egészet ezzel a módszerrel gyártottam volna.

60-kard-kesz.jpg

Végleges a minta, de egy kis farigcsálás még ráfér

Amennyire lehetett, kiigazítottam a széleket és késznek is nyilvánítottam a művet. Lesz még Minecraft projekt a blogon, le lehet majd mérni a fejlődés mértékét. ;)

70-kard-final.jpg

Jó lett volna a széleit is bevonni kartonnal de a macerás ragasztás miatt erről letettem

A bejegyzés trackback címe:

https://apaepit.blog.hu/api/trackback/id/tr4818059132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Apa épít

Gyerekkorom óta szerettem alkotni. A fiam születése után tértem vissza ismét a hobbimhoz. A blogon azokat a munkáimat szeretném bemutatni, melyeket kifejezetten a fiam kedvéért készítettem.

Friss topikok

HTML doboz

A sablonhoz felhasznált képeket a Freepik-ről töltöttem le.

Image by upklyak on Freepik

Image by Freepik

süti beállítások módosítása